Ekosistema butelyje- akių džiaugsmas ir interjero puošmena

Žiemai dar nesiruošiant iš kiemo, akys vis labiau ilgisi kažko žalio, vešlaus, kuplaus, šakoto, vos išsikalusių lapelių, sprogstančių pumpurų bei visaip kaip išsikerojusios žalumos. Bet už lango baltuma, ir tai mus paskatino parašyti apie labai smagų dalyką -  žaliąsias ekosistemas buteliuose. Išties, nebūtinai buteliuose, tinka bet kokia skaidri, sandariai užsidaranti talpa.

Bene seniausia žinoma tokia ekosistema priklauso pensininkui David'ui Latimer'iui iš Jungtinės Karalystės. Jo augmenijai butelyje jau 60 metų!

Ko reikia norint pasidaryti tokią ekosistemą?

Jums reikės gražaus stiklinio indo su kamščiu. Kodėl gražaus ir kodėl stiklinio? Be abejo, puikiai tiktų ir plastikas, bet jeigu Jūsų ekosistemos eksperimentas pavyks, ji puoš Jūsų namus dar daugybę metų, tad geriau jau tai nebūtų plastikas, kuris bėgant metams praranda skaidrumą ir neatrodo gražiai (nebent atrodo!).
Dar Jums reikės drenažinių granulių arba akmenėlių: jeigu kartais įpiltumėte šiek tiek per daug vandens, drenažo sluoksnis padės augalui nesupūti. Mes rekomenduojame naudoti bet kurios rūšies deginto molio drenažą, o ne akmenėlius, nes jo korėtas paviršius puikiai sugeria drėgmę ir ją iš lėto atiduoda augalams.
Reikės ir žemių - jas rinkitės pagal tai, kokius augalus žadate auginti.
Galiausiai Jums reikės pasirinktų augalų daigelių, sėklų arba jau subrendusių augalų - priklausomai nuo to, koks yra Jūsų mažojo pasaulio sutvėrimo planas. Galbūt norėsite kompozicijos iš dekoratyviai atrodančių šakų ar akmenėlių - tokiu atveju reiks ir jų.
Jeigu butelio kaklelis siauras, arba pati talpa yra aukšta ir siaura, Jums taip pat prireiks vielos, kurią ištiesinę naudosite augalo pasodinimui ar sėklos nuleidimui iki dirvožemio, pravers ir savadarbis piltuvėlis iš kartoninio vamzdelio ir perpjauto plastikinio butelio. Iš kinietiškų valgomųjų lazdelių ir vienkartinių šaukštelių, lipnios juostos pagalba, galite pasigaminti ilgus mini kastuvėlius.
Prieš sodinant patartina dezinfekuoti talpą išplaunant ją žaliuoju muilu.

Kaip tai išvis yra įmanoma?

Kuomet užsandariname butelį, susikuria visiškai savarankiška ekosistema, kurioje augalai gali išgyventi vykdydami fotosintezę. Butelyje yra visko, ko reikia augalui. Vienintelis iš išorės naudojamas resursas, kuris yra būtinas tokioms ekosistemoms - saulės šviesa, su jos pagalba augalai sėkmingai vykdydami fotosintezę gali išgyventi ir daugintis.
Augalams pakanka vandens, kuris yra įpilamas sodinimo ar sėjimo metu. Augalų šaknys tą vandenį įsiurbia, vėliau drėgmė išgarinama per augalo lapus ir kondensuojasi lašeliais ant indo sienelių, iš kur vėliau patenka atgal į dirvožemį ir procesas prasideda iš naujo. Mirštantys augalai ar augalų lapai kompostuojasi ir pavirsta trąša gyviesiems.

Kokie augalai gali būti sodinami?

Šiose ekosistemose gali būti auginami labai įvairūs augalai, tik reiktų atsižvelgti į suaugusio augalo dydį - jis neturi viršyti talpos dydžio. Patartume auginti visžalius žolinius augalus. Paprasčiausia žolė atrodo tikrai gražiai ir puikiai užpildo talpą.
Jeigu tame pačiame stiklainyje norite auginti daugiau nei vieną augmenijos rūšį, tai turėtų būti tokias pačias sąlygas mėgstantys augalai, nes laistysite tik vieną vienintelį kartą - prieš aklinai užkimšdami stiklinę talpą. Taip pat turite susitaikyti su tuo, kad pasodinus daugiau nei vieną rūšį augalų, labiausiai tikėtina, kad galų gale vis tiek liks tik viena. Jeigu nuspręsite auginti sukulentus, būkite labai atidūs - ne visiems sukulentams būdingas vienodas vandens poreikis, prieš sodinant susirinkite visą reikalingą informaciją apie būsimų kaimynų suderinamumą. Sodinant sukulentus vandens pilti reikia labai labai nedaug. Sodinant kitus augalus - vandens pilkite tiek, kiek jo piltumėte laistydami šį augalą augantį vazone.

Nuotraukų šaltiniai:

www.reclaimgrowsustain.com; www.bhg.com; www.gp.se; www.elledecoration.se; www.pexel.com

• Draugaukime socialiniuose tinkluose!